15 mars 2013

Ledsen

Jag behöver skriva av mej! Och vill du inte läsa om sjukdom och elände ska du stänga ner den här sidan nu. Jag vill inte belasta er med sådant ni inte bett om att få läsa här!Mer från Edvards växthus
Jag har inte borrelia, jag har kanske hemokromatos!
Det är en genetiskt*, ärvd sjukdom och det handlar om att blodet binder järnet och det är inte bra. Symptomen är trötthet och ledvärk. Järnet ansamlas i andra organ och kan skada dem om man inte upptäcker den i tid.
Jag har något förhöjda värden i levern, även om värdet var något lägre idag än för en dryg vecka sedan och nu väntar jag på att få levern genomlyst av ett ultraljud som en första åtgärd, utöver svar på alla blodprover jag lämnat.
Jag har inte vågat googla på vad det kan innebära att ha höjda värden, just nu vill jag inte veta.

Hemokromatos behandlas med "åderlåtning" dvs man tappas på blod en gång i veckan tills nivåerna är acceptabla igen, vilket i värsta fall kan ta ett år, i bästa någon månad!

Hur som helst, något är fel och det gör mej otroligt orolig. Min underbara läkare ringer på torsdag nästa vecka och då ska jag be att få träffa henne så jag kan ställa alla frågor jag har.

Jag fortsätter jobba som vanligt och skriva inlägg på bloggen, det är ett bra sätt att skingra tankarna och imorgon ska jag nog ta mej till Zetas trädgård för att njuta vackert. Det ser ut att bli ännu en vackert solig om än kall dag.

Nu önskar jag dej en fin helg!

* Den kallas också Jämtlandsjukan och båda mina föräldrar är därifrån. Enligt mamma har en kusin till henne den sjukdomen och han mår bra!

10 kommentarer:

 1. Hej Lena!
  Förstår att du har det jobbigt men är ändå glad över att du kommit en bra bit och kanske snart får en diagnos. Har hört talas om denna sjukdom men vet inte något om den. Har för mig att sångaren Mickael Rickfors var sjuk under många år och till slut upptäckte läkarna att det var just detta. Han blev fullständigt återställd även om han går på regelbundna kontroller. Kanske det är som med diabetes att man har det latent men med medicin och behandling så lever man ändå ett helt normalt och vanligt liv. Massor med styrkekramar till dig och hopp om att du nu får hjälp och kan få tillbaka orken,måendet och livet igen.
  Annika

  SvaraRadera
 2. Månha varma kramar och tankar till dig Lena. Ett jobbigt besked att vänta på men skönt att det i så fall verkar behandlingsbart och med goda prognoser. All energi till dig<3

  SvaraRadera
 3. Hej kära du! Aldrig roligt att få besked om sjukdomar man knappt hört talas om och inte sådär direkt vet vad den innebär. Din inställning (att jobba, skriva, tänka trädgård...)kan hjälpa mycket, kanske mer än du tror. Nu är det undersköterskan i mig som skriver :)
  Att vara vid gott mod, se till att ha livskvalité och annat bra för kroppen är så viktigt. Nu verkar ju inte den sjukdom du eventuellt har vara någon allvarlig sjukdom om den behandlas och du behöver inte vara rädd för att googla förhöjda levervärden i samband med denna sjukdom.

  Mycket hinner snurra i hjärnan kan jag tänka mig och jag önskar dig allt gott, en bra läkare och fina människor i din närhet. Många kramar!

  SvaraRadera
 4. Oj! Hoppas på positiva besked när proverna är klara! Jag håller tummarna hårt!

  SvaraRadera
 5. Ja du vet ju att jag tänker på dig, jag hoppas verkligen att du ska få må bättre! Jag googlar aldrig om sjukdomar, alltid finns det något hemskt som skrivits någonstans. Förutom då det gäller dottern, där följer jag t.o.m nätkonferenser för smärt- och ryggläkare från hela världen, numera frågar hennes läkare mig saker nu och då hihi!
  Jag tänker som du, håller man sig sysselsatt med saker man tycker om så känns allt lite bättre. Hoppas du får en fin lördag trots allt!
  Varma kramar!

  SvaraRadera
 6. STYRKEKRAMAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ann i Mariefred

  SvaraRadera
 7. Du känns positiv ändå. Fast du är orolig (vem skulle inte vara det) Och att ha lite mod och jävlar anamma kommer man långt med. Tror att kroppen hjälper till lite extra med att bli bra då! Om det finns nån typ av telepatisk frisköverföring så sände jag dig det nu! Ta emot: •••••••••••!!!
  Alla kramar som finns till dig!

  SvaraRadera
 8. Ja vad säger man... kramar till dig, Lena!
  Konstigt sammanträffande, jag läste i tidningen idag om denna sjukdom. OM du vill veta så kan jag tipsa dig om att i morgondagens Fråga doktorn på ettan kommer de att prata om just det. Det handlar då om cyklisten Susanne Ljungskog som har sjukdomen. Ibland kan det ju ge mer än man tror att lyssna på andra i samma sits.
  Håller dock tummarna för att du drabbats av något annat som enkelt behandlas!
  Kramar igen!

  SvaraRadera
 9. Stora varma kramar Lena,det kommer nog snart att vända för dig men rätt behandling och en dos tålamod,gör bara sådant du känner för och gör bara så mycket du orkar!
  Kram kram

  SvaraRadera

Tack, fina du, för att du tänker om mitt inlägg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...