10 augusti 2011

Tant Alice


Hade en gammal vän på kollobesök en av de sista semesterdagarna.
Med mitt strama opyntande stadshem i minne frågade hon varför kolonistugan är inredd i en vit romantisk stil.

Först hade jag inget riktigt svar. Så kom jag på det!

Samma dag vi fick besked att vi fick köpa kolonilotten var vi på begravning, begravningen av den ensamma tant Alice. Förutom makens mamma och syskon var vi de enda på begravningen.
Så fruktansvärt att man kan vara så ensam att bara 8 personer kommer på begravningen!

Tant Alice var makens morfars syster, en kvinna som en gång för länge sedan haft en romans med en gift man. Sviken och lämnad bestämde hon att aldrig mer inleda ett förhållande.
Hon levde i en mycket liten etta i en av Stockholms förorter, snålt och utan några som helst extravaganser! Däremot gav hon dottern och hennes kusiner ofta en stor peng vid högtider och födelsedagar.
Hon var alltid bjuden på våra släktträffar, hon var också hos oss när någon av oss fyllde år. Och vi uppvaktade henne på hennes födelsedagar.

Det fanns fler släktingar till tant Alice, men ingen hon hade kontakt med. Tant Alice önskan var att makens mamma ensam skulle ärva henne, då hon var den enda som höll kontakt med henne.

Tyvärr blev inget testamente skrivet, trots att hon ofta bad maken om att ordna det. Hon var helt frisk, trots sina 90 år, och vi trodde hon hade många dagar kvar. (De osynliga släktingarna blev synliga när de skulle ta emot arvet, vilket får mej att må riktigt illa, de kunde inte komma till begravningen, men ta emot pengar kunde de!).

Alltnog, när vi skulle tömma hennes lägenhet (det ville ingen annan heller hjälpa till med), hittade vi servisen på fotot ovan. En fullständigt komplett mat- och kaffeservis, helt utan skavanker. Alla tyckte vi skulle ha den på kollo och jag tog naturligtvis tacksamt emot den.

Och så var det: Tant Alice servis satte prägel på hela inredningen!
Romantisk och vacker använder vi den alltid! Och tänker på Tant Alice!

Har du en tant "Alice", kom ihåg henne!9 kommentarer:

 1. Ja tänk vad värdefulla ni måste varit för henne!
  Vacker servis jag är väldigt förjust i gammalt porslin o dukar ofta med det när vi har gäster!
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 2. Det är beklämmande sånt, men tyvärr inte helt ovanligt tror jag. Vi har ingen "Tant Alice" men jag har faktiskt en kaffeservice som jag tog nu efter att min mormor dog. Den är mycket lik den på din bild.

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Å vad vacker servis,jag skulle mer än gärna ha en sådan efter någon släkting,det blev huggsexa efter min mormors saker efter att hon gick bort,så dom men vassast armbogar venn det mesta,jag har ialla fall ett jätte fint fat kvar efter henne som jag är glad över och stackars Alice,vilket öde,hon var nog glad över att ni fanns för henne och att servisen kommer till nytta i ert vackra kollo hem
  kramar Tessan

  SvaraRadera
 4. Vilken skön och romantisk servis! Ja, tyvärr finns det nog gott om tant Alice här i världen men visst är det bra att åtminstone din familj brydde sig om henne. Jag förstår inte de där gamarna som uppenbarar sig genast efter att testamentet läses upp...

  Ha en fin kväll!

  Kram
  Sari

  PS. Har du din kollo i S-tälje eller har jag förstått fel?

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Men fy vilka hemska arvingar.
  Men det är nog mer vanligt än man tror. Uffa!
  Man ska vara rädd om det man har..litet som stort, gammalt som ungt.

  Jättesöt servis iallafall, och kollonilotten är ju bara föööör söt!
  Förstår att ni trivs!

  Hit kommer jag igen, så jag tar med mig din blogg till min!
  Ha de gott!
  / Helena

  SvaraRadera
 6. Vilken fin, men samtidigt lite sorglig berättelse. Vi har faktiskt något som liknar "Tant Alice". Hon ringer ofta och klagar över att hon inte hör av släkten. Jag har genom åren försökt att höra av mig vid tillfälle.
  Har en fin servis som hon skänkte oss till förlovningen.
  Ha en skön kväll!
  Kram Elle

  SvaraRadera
 7. Huga. Tyvärr tror jag att många känner igen sig. Vi har också en tant. Vi gör vårt bästa, men det känns ändå som om man inte hinner med.

  Jag hoppas resten av din familj är försiktiga i London. UD varnar svenskar för att röra sig i vissa stadsdelar samt följa nyhetsrapporteringen!

  Kram!

  SvaraRadera
 8. God kväll,
  vilken bra inlägg har du skrivit. Sorgligt det är att ha sådana arvingar men så bra att du med din familj brydde om henne.
  Vacker och romantisk servis. Jag gillar gammalt porslin. Har några koppar med liknande mönster av märke "Rörstrand". Vad är det för märke på din servis?
  Kram
  Nelya

  SvaraRadera
 9. Sorgligt med tant Alice! Tur att hon i alla fall hade er. Roligt att du fick servisen efter henne.
  Det är väl bra att ha olika stil på inredningarna, passar det inte i stan så passar det kanske på kollo.

  Ha det bra!
  Agneta

  SvaraRadera

Tack, fina du, för att du tänker om mitt inlägg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...