7 juni 2012

Gavelrabatt


Vad ska jag göra med denna rabatt?

Detta "ribbplank" är en förlängning av husets gavel och här växer, från vänster i bild, björnbär, kaprifol, pion och en klematis. Därefter följer en buskrabatt, anlagd för att folk inte ska gå för nära altanen och den består av en sån där väldigt vanlig parkbuske som jag inte vet vad den heter och bredvid den tre ölandstok.
Här är vandrande sol mest hela dagen, det finns träd som skuggar.

Jag undrar vad jag ska göra med kaprifolen, den är helt kal nedtill, men är ganska tät och rikblommande på toppen?! Och vad ska jag ha mer här? Gärna något som klättrar förstås.

Jag tror att jag ska ersätta buskrabatten med olika pioner, kan det vara en god idé?


Utmed gaveln är det en stenläggning som är ca 50 cm djup. Funderar på att plantera något mellan stenarna. Jag såg en fin plantering i förra veckans Trädgårdsonsdag som inspirerade.

Rabatten utmed altanen ska jag också göra något med, azalean behåller jag medan bukettapeln har gjort sitt här. Azalean är ju en surjordsväxt och om den ska bli ännu finare än nu borde jag väl fortsätta med andra surjordsväxter. Förslag någon?
Har funderat på amerikanska blåbär som faktiskt är en vacker buske med härlig höstfärg och på köpet får man fina bär.
I andra ytterkanten finns ett rabarberstånd, är det rätt plats för den?

Ja, hjälp, lusten är stor och kunskaperna små...men jag lär mej väl med tiden?

Och kanske är det så att jag ska vänta en säsong innan jag gör om alltför mycket, eller?

Hoppas på många förslag nu!


9 kommentarer:

 1. Godmorgon!
  Här finns en liten fin ide; http://bambulablogi.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Pionrabatt låter underbart men tänk på att den sista pionen har blommat över någon gång i juli så plantera några sensommar blommor också. Till exempel Magnus, röd solhatt, stenkyndel, lavendel...listan kan göras lång :-) Kaprifolen, kan du inte sätta någon, några klematis som klättrar och klär in nertill. Finns ju olika storlekar. Sen är ju jag rosfantast så varför inte en klätterros på spaljen, det finns fler som trivs i lite mindre sol. Blåbär var det första jag tänkte på när du började skriva om buskrabatten. Jag skulle absolut köpa amerikanska blåbär. Vad fint det kommer att bli.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Jag är inte så bra på detta..men det kommer säkert att bli fint med pioner!

  kram

  SvaraRadera
 4. Min kaprifol ser likadan ut. Jag funderar på om jag borde ha varit lite duktigare på att beskära den, så jag tänkte göra ett försök och klippa ner den ordentligt till vintern. Får se om det hjälper. Annars gillar jag Pilgrims idé med klematisen.
  Jag tänkte också på klätterros när du frågade efter fler klättrare. Jag planterade en Mme Alfred Carrière förra året som jag gillar väldigt mycket. Och den har nästan inga taggar, så den borde ju passa perfekt intill altanen. :-) Den är vit förresten. ;-) Annars skulle jag nog sätta annat än klätterväxter, kanske dagliljor eller annat med lite yvigt bladverk, så täcker du lite av det kala många klätterväxter har nertill.

  SvaraRadera
 5. Först hade jag kantgrävt rabatten på gaveln. Kanske rundat den lite för att få en rolig form (och passat på att gräva ut den liiiite.. där är ju redan en rabatt så tio centimeter till märker ingen, men det gör bra skillnad :D Och får du gräva ut den mer, så gör det). Sen hade jag satt ngt bra som täcker utsidan på planket. Gärna tätväxande som ger både insynsskydd och lite vindskydd. Jag hade hållt det klättrande borta på insidan av planket, alltså mot altanen, för att där kunna sätta upp lite fina väggamplar som man lätt kan plantera om efter årstiden. Samt satt upp lite ljuslyktor som ger mysigt sken om kvällen.

  Pionrabatt hade nog kunnat bli fint, gärna som doftar. För det är härligt att sitta ute på kvällen och känna dofterna i luften. Stämningen blir mer magisk då :)
  Så hade jag gjort :)

  SvaraRadera
 6. Att vänta en säsong är egentligen alltid bra men här kommer några tankar från mig ändå, om du väljer att inte vänta.
  Att ha pioner istället för buskar är ju snyggt iofs men fördelen med buskar är att där finns något åter om. Det är snyggt på vintern när snön faller och det finns något annat än mark att falla på - platt. Det finns gott om blommande vackra buskar du kan välja på. Pioner är ju tyvärr fina under ganska kort tid.

  Kaprifolen kan du klippa ner stegvis. Kanske en gren i höst och en nästa osv.Då blir den inte helt chockad.

  Det finns en hel del växter som kan trivas bland stenar. Fråga efter stenpartiväxter hos plantskolan.

  SUrjordsväxter: blåbär och magnolia är dem jag tänker på främst.

  Mer slingrare? Kanske fylla på med en kaprifol till? Klematis finns det många sorter av och vill du ha något annat så är vildvin fint.

  Kram o lycka till!

  SvaraRadera
 7. Pionhäck låter som en dröm... Håller med Camilla när du ändå ska göra om kan du lika gärna öka på djupet på rabatten erna), ingen kommer märka det :) Sååå spännande :)

  Kram

  SvaraRadera
 8. Ojoj, det kommer bli så fint kan jag tänka mig ;) Hoppas du får råd och tips, jag har tyvärr inga att ge dig... Inga gröna fingrar här inte, men man skulle väl lära sig om man blev tvungen!
  ha det gött, kram Jenny

  SvaraRadera
 9. jag hade planterat Klätterhortensia! Under kaprifolen: Astilbe, finns i flera olika färger av vitt o rosa...Och så olika Funkior, de är så tacksamma, gilla de som går i lime...
  Lite tips från mig! Kram o Lycka till!
  Lena

  SvaraRadera

Tack, fina du, för att du tänker om mitt inlägg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...