3 oktober 2012

Utflykt
De som följer mej på instagram vet att jag varit på heldagsutflykt med några 2-åringar idag. Barnen fick i sommaruppgift att ta med en pinne till förskolan de tagit på en plats de kan visa oss under hösten.

Idag var platsen en ganska ny lekplats som man utformat som ett Stockholm vid förra sekelskiftet i
miniatyr.
På de flesta byggnader fanns det citat från P-A Fogelströms roman Mina drömmars stad. Läs mer om parken här.

Jag tycker att ambitionen att ge barnen i staden en annan slags lek och lekplats än de normalt är vana vid är fin, även om jag tycker att just parker är lite trist för barnen. Det är liksom helt uppenbart vad man ska göra i dem och utmaningarna är kanske inte så stora. Och om man inte gör en park till sin egen som man besöker ofta känns det mest som om barnen stressar runt för att försöka hinna prova allt innan man ska därifrån.
Nej, tacka vet jag skogsdungar, ängar, öppna ytor där de kan klättra, lukta, krypa, gräva, samla pinnar, känna på en len sten, spana efter småkryp, hoppa... där de får använda alla sinnen och ställas inför utmaningar!

Utflykten idag hade ändå ett enormt stort värde. Stoltheten och glädjen hos barnet som visade sin pinnplats där han i somras var med familjen är värt allt. Så härligt att ge ett enda barn åt gången stor vikt, låta barnet ge oss andra en inblick i ett liv det har utanför förskolan och också viktigt att vi på detta sätt tillsammans upptäcker vad staden har att erbjuda av variation.

Vid ett tillfälle hade vi sällskap av två damer i en hiss och barnet som nyss fyllt två berättade glatt att vi skulle åka till XXX:s pinnplats. Det är så viktigt att alla måste få veta!

Det har jag upptäckt idag!

1 kommentar:

  1. Aha, var det där du var. Det såg/ser så trevligt ut!

    kram

    SvaraRadera

Tack, fina du, för att du tänker om mitt inlägg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...