29 januari 2014

Mat


 Semmeltider...

...och då vill jag också ha!

Om du inte gillar LCHF ska du inte läsa mer, för detta inlägg kommer att handla om det.

I augusti skulle jag gå på systers stora fest och jag hade planerat att ha på mej en vacker, vit och lång klänning som jag köpte för några år sedan. Den är en riktig sommarfestklänning och jag har inte använt den så mycket.
Tog fram den några veckor före festen, tvättade upp den, strök alla volanger och spetsar och provade den.

För trång! Och panik, vad skulle jag nu ha på mej?
Köpte mej en ny, en helt annan typ; knäkort och grällt mönstrad. Fin tyckte jag i affären, men väl hemma sneglade jag på den vita vackra och bestämde mej för att snabbt gå ner några kilon i vikt så jag skulle kunna ha den.
Och så hade jag, som många andra, läst om viktminskningsmetoden LCHF, den snabba och effektiva metoden då man snabbt minskar i vikt. Detta ville jag prova!

Här är det på plats att berätta att jag definitivt inte är eller var överviktig. Jag hade kanske, med ålderns rätt, lagt på mej några trivselkilon, men jag har aldrig tidigare strävat efter att gå ner i vikt!

Jag slopade kolhydrater som översteg 5 gr/ 100, all frukt och alla grönsaker som växer under jord. Jag åt kött, fisk, grönsaker, fröer, hallon, blåbär och satte till extra mycket fett i form av högprocentiga mejerivaror...
Parallellt med detta fortsatte jag träna, inte i övermåtta precis, men mer än jag gjorde förr!

Och jag minskade inte ett gram till att börja med. Jag vägde mej en gång i veckan i drygt en månad, men när inget hände slutade jag med det.
Däremot upptäckte jag snabbt att magen mådde bra, den uppblåsta ballongmagen var borta, jag hade inga sockerdippar och suget efter godis och skräpmat försvann helt.

Så, i mitten av november ställde jag mej på vågen och upptäckte, det jag i och för sig anat, att jag gått ner 4 kilo!
Fick lite halvpanik- jag ville ju fortsätta äta LCHF, men inte gå ner mer i vikt! Jag mejlade Åse Falkman Fredriksson, matinspiratör, kokboksförfattare och som bloggar på 56kilo  och frågade vad skulle göra. Hon föreslog att jag skulle plocka in "goda" kolhydrater som finns i frukt, lök, potatis.

Jag har sedan dess även ätit en hel del "vanlig" mat, de tillfällen då det varit svårt att följa LCHF (den goda buffén på Fotografiska till exempel) och ligger stabilt i vikt nu. Problemet är att när jag ätit mycket kolhydrater reagerar magen direkt och med flera såna dagar på rad känner jag av sötsuget.

Nu har jag lärt mej en hel del om LCHF och lagar mycket varierad mat som hela familjen kan äta. De äter pasta, potatis och ris till, medan jag äter tex gräddkokt broccoli eller blomkål eller nudlar utan kolhydrater och en klick creme fraiche eller en fet ost.
Dessutom har jag hittat bra recept på mat- och fikabröd utan vetemjöl, liksom en del godis utan socker och fortsätter må bra.


Den vita festklänningen- ja, nu kan jag ha den och väntar på rätt fest!

Detta om detta, nu väntar ett lååångt värmande bad och sedan kan det hända att jag besöker Mia på Grötö.

Ha det gott alla goda!

Lena1 kommentar:

  1. Intressant att läsa! Jag ska nog prova tror jag...
    Har just ätit en helt vanlig semla och ska också besöka Mia på Grötö.

    Kram Agneta

    SvaraRadera

Tack, fina du, för att du tänker om mitt inlägg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...