2 oktober 2011

Mitt i Stockholm...


...finns de, de vackra kolonilotterna!
Denna bild är fotograferad där den 1 oktober 2011!

Såg fantastiskt vackra trädgårdar igår och det finns så många fler att upptäcka!
Utmed ca 2 kilometer av Årstaviken (och inte mer än 300 meter upp från viken) hittar man drygt 400 kolonilotter som är mellan 80 och 450 kvm stora, de flesta med små stugor. Det är uppdelat på fyra föreningar.

Föreningen Koloniträdgårdar i Stockholm grundades av Anna Lindhagen runt 1920-talet och huvudsyftet var att, i första världskrigets efterdyningar av matbrist, familjer i stan skulle kunna odla sina egna grönsaker och växter och skapa "oaser av skönhet".
En härlig tanke!

Enda sättet att kommer över en lott idag är att ställa sig i kö, vilket kostar mellan 50 och 250 kr/år. Kötiden innan det, kanske, är möjligt att få en lott är mellan 10 och 25 år! Och man måste vara 18 år för att få köa (ska ställa Agnes i kö om fem år!).
När en lott blir ledig, kallar styrelsen de 5-10 som står främst i kön och så bedömer de om föreningen kan få "rätt" kolonist till lotten. De med specialkunskaper kommer främst och det kan vara att du är elektriker, du har god växtkännedom, har lust att arbeta i styrelsen eller har något annat specialintresse som föreningen kan dra nytta av. Du får inte heller ha någon jord att bruka någon annanstans! Och frisk och inte för gammal!
Priset bestäms enligt en fastställd taxa. Det brukar ligga på runt 100 000 kr. Till det kommer arrendeavgift och jag har inte lyckats hitta någon exakt summa, men jag tror det handlar om runt 2000 kr/år (jag kan ha helt fel!).
Gillar, trots alla regler, tanken på att de som bor i lägenhet ska få skita ner naglarna i en egen trädgård till ett hyfsat pris!

(Vår förenings kolonilotter finns att köpa på "öppna marknaden", enda villkoret är att du bor i Stockholms län! Och då är priset ett annat!).


Hoppsan, detta blev ett " Information om kolonilotter i Stockholms stad"- inlägg och det var inte riktigt meningen. Skulle ju bara skriva om hur vackert där är! Om du läst hit hoppas jag du tyckt det var intressant ändå!


Nu är en ny och nästansolig söndag och medan Agnes teatrar på Calle Flygare ska jag ge Hötorgsloppisen en chans!
Håll tummarna för att jag gör fynd!
2 kommentarer:

 1. Underbar bild, duktig du är :)

  Alltid kul att höra.

  Håller tummarna för fynd!

  Kraaam

  SvaraRadera
 2. Vilken fin bild! Jag tycker det är så mysigt i koloniområden och promenerar ofta i dem vi har här i Landskrona. Om jag hade bott i lägenhet hade jag definitivt skaffat koloni, men nu har jag ju stor trädgård.

  Kram Jessica

  SvaraRadera

Tack, fina du, för att du tänker om mitt inlägg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...