10 november 2011

Att missköta Orkidéer!

Det är just det man ska göra!

Jag har haft mina ett antal år nu, planterade i glasvaser.
De vattnas sporadiskt, duschas aldrig, jag glömmer att ge näring och de planteras om ungefär vart tredje år! Om jag kommer ihåg!

Nu ser de inte roliga ut, rötter sticker upp ur vaserna, bladen är fula och dammiga, vaserna är gröna av mossa i botten...

...men de blommar oavbrutet!

När jag köpt dem har jag tagit bort stödpinnen för blomstängeln, jag tycker de är vackrare lite vilda sådär. Blomstängeln får vara kvar efter blomningen, antingen vissnar den ihop eller så kommer nya knoppar.

Äntligen har jag bestämt mej för att ta hand om dem, ny jord, urdiskade vaser och lite allmän uppfräschning. De är värda det, eller hur? Men en annan dag...

Först ska jag packa upp och montera det som är i det stora paketet från IKEA som vi just varit och köpt!

Ha en fin torsdagskväll!
 


7 kommentarer:

 1. Jag fick som barn inpräntat att orkideer var mycket svårskötta och svåra.
  Minns du hur Mr. Higgins i tv-serien Magnum stod och sprutade på sina exemplar i ett växthus.
  En dag tänkte jag att jag skulle försöka - för de var ju så otroligt vackra - och upptäckte att det är en av de mest lättskötta blommor som finns.
  Man kan nästan inte misslyckas.

  SvaraRadera
 2. Åh, så avis jag blir, vill också missköta mina orkideer! Jag har vänner som de blommar igen och igen, men jag har aldrig tålamodet att spara dem när sista blomman åkt av...
  Jag blir även avis på din kaffemaskin! Vill ha!! Kanske ska ta och skriva ett litet brev till tomten iaf ;)
  Ha det fint du med, kram Jenny

  SvaraRadera
 3. Håller med dig om att ta bort pinnen. Jag älskar när orkidéer får växa som de själv vill. Jag missköter också mina och de stormtrivs.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 4. Orkideer är nog nåt av de vackraste blommorna jag vet. Har en som jag haft ca ett halvår och som blommar så fint.Har fått instruktioner att ställa i vattenbad var 14:de dag, lite gödsel och krossat äggskal...sen läser jag dina "skötselråd" och hur bra det har funkat, ha ha. Får väl citera Di Leva: Vem ska man tro på, tro på...:)
  Angående Amaryllis så låter man dem blomma över efter jul, vattna knappt, bara några teskedar i veckan (ej näring). De ser urtråkiga ut, rena raset men man får gömma dem bakom gardiner, i förråd eller källare med fönster eller trappuppgången. Så fort det bara går så gräver du ner löken ute(beror ju på vart i landet man bor). Sedan sköter den sig själv tills frosten kommer, då gräver du upp den och planterar i vanlig blomjord. Vattna lite lätt och ställ den i nåt fönster någonstans...plötsligt dyker en knopp upp och när den är ca 5-10 cm börjar du vattna. Vattna inte för mycket för då drar den iväg och blir jätte ranglig (samma som med hyacinter). Ja,nu är du på samma stadium som när du köper dem i butik...du kan ha dem i många många år om du har tur:)
  Hyacinter i julgrupper gör du samma sak med förutom att du inte tar in dem igen, de kan man ha ute året om även om de brukar blomma sämre och sämre för att till slut tyna bort( är antagligen väldigt dålig kvalitet på hyaciner som vi har som slit och släng, men det kostar ju inget att försöka).
  Nä, din stackare, nu har jag prackat på dig en massa råd som du inte bett om, så nu ska jag sluta.
  Kram Annika

  SvaraRadera
 5. Ja, tycker att du ska försöka ta vara på dem..
  Lite svårt när blommorna kommer i mellanstadiet (?), halvt döda halvt levande. Har lite svårt för att kasta, fastän syrran bjuder på nya!

  Kram o ha det fint hela helgen!

  SvaraRadera
 6. Haha! Det samme gjør jeg. Mishandler dem og gir de ikke vann. Og da lever de så fint! Orkideen er min type blomst. <3

  Koselig å se deg inne hos meg! Jeg finner Give Aways hos andre bloggere. En stor trend i Norge! *smil*

  Ønsker deg en riktig god fredag!
  Ciao!

  SvaraRadera
 7. Gillar också Orkideér de passar mig perfekt eftersom jag inte har så "gröna" fingrar. ;)

  Kram F

  SvaraRadera

Tack, fina du, för att du tänker om mitt inlägg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...