9 april 2012

Macarons som jag gör dem!


Macarons med smak av lakrits, hallon, mint och vanilj
De klart blåa blev gröna under gräddning

Kunde inte låta bli att prova igen när vi ändå hade äggvitor över. Gårdagens blåa macarons blev gröna i ugnen och de smaksattes med mint- och vaniljkräm.
För att ni ska våga kommer här receptet med mina ändringar:

Ingredienser till ca 24 macarons


110 gram siktat mandelmjöl
165 gram florsocker
5 gram vaniljsocker
90 gram rumsvarma äggvitor, cirka 3 stycken
2 msk strösocker

  • Mät upp mandelmjölet och blanda med flor- och vaniljsocker i en bunke.Var noga med att du får rätt mängd.
  • Vispa äggvitorna till hårt skum i en annan bunke, (det ska gå att vända på bunken utan att skummet faller ur) blanda sedan i strösockret, lite i taget under vispning.
  • Färga äggviteskummet i en färg som passar till det du tänker som fyllning. ****
  • Häll i mjölblandningen i äggviteskummet, blanda försiktigt ner mjölet med en slickepott till en jämn smet.
  • Kontrollera med en liten klick att smeten flyter ut lite, att den inte blir "toppig".
  • Spritsa ut klickar på bakplåtspapper stora som en femkrona ungefär. Du kan spritsa dem tätt, de jäser inte!
  • Låt plåten stå i rumstemperatur en dryg timme. På det viset får kakorna en blank yta utan att spricka.
  • Grädda macaronerna ca 20 minuter i 150 grader, passa dem så att de inte bränns i kanterna.
  • Innan du lossar dem från plåten, låt de svalna ordentligt!
  • Spritsa eller bred på fyllningen du valt (jag har brett på mina fyllningar).
Jag har "hittat på" mina fyllningar. Grunden är (ungefär) 50 gram rumsvarmt smör, 3 dl florsocker och ca 75 gram creme cheese. Det är viktigt att den är ganska fast, öka florsockermängden om fyllningen är lös.
Jag har smaksatt med hallonsylt, "lakritsnutella" (en nyhet från samma företag som gör Nutella), pepparmintessens och vaniljsocker.
Ett annat sätt att få till lakritssmak är att mixa Lakrisal till pulver och blanda med grunden. 2-3 rullar tror jag kan behövas.

Lycka till!

Nästa gång ska jag göra chokladmacarons med mörk chokladfyllning...och då blandar jag i två matskedar kakao i mjölblandningen.

**** Personligen tycker jag att det är viktigt att jag redan genom att titta på en macaron vet hur den kan smaka, en blågrön signalerar mint, en rosa hallon eller jordgubb, en gulgrön kan kanske smaka päron eller melon, svart fyllning kan inte vara annat än lakrits, en lila macaron bör väl smaka viol...

Tänk er en grön macaron som smakar apelsin!






Ett viktigt tillägg! 
Läs detta inlägg som min underbara, kloka, fina, härliga 14-åring skrivit!

5 kommentarer:

  1. Kloka dottern! Vi föräldrar ska också ta åt oss när våra barn visar kloka sidor, empatiska sidor...för det är ju faktiskt till stor del pga oss våra barn är som de är.

    De där kakorna ser mycket goda ut men jag får nöja mig med att göra vanliga maränger av de äggvitor jag har i kylen. Inte fel det heller!

    Ha en fin dag men god mat och trevligt sällskap.

    Kramar till dig!

    SvaraRadera
  2. Åh så fina och goda, kram

    SvaraRadera
  3. Dom ser så proffsigt snygga ut- och goda!
    Och din dotra är så himla vacker!
    Ha en skön "söndag", det känns som en söndag iallafall :)
    Kram

    SvaraRadera
  4. Smart och förnuftig dotter du har!
    Jag ska lusläsa ditt recept när jag slår till!

    Kram

    SvaraRadera

Tack, fina du, för att du tänker om mitt inlägg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...