30 september 2012

Naturpromenad

 Prästkrage nu?

 Vackra nypon

 Den som påminner om kärleksörten

Vildhallon

Förstår ni hur fina dessa bilder skulle vara om jag kunde allt om slutartid, bländare, ISO och hade ett macro?

På min promenad, den första långa sedan en dryg månad, spanade jag verkligen efter hösttecken. Jag hade tänkt fota röda lönnlöv, kastanjer och vackra rönnar, men jag såg mest sånt som egentligen hör sommaren till om man inte räknar nyponet då.

Kanske är det den regniga och svala sommaren som håller hösten borta från växtligheten, det är fortfarande väldigt grönt även om de röd/oranga färgerna finns där om man tittar noga.

Fast hösten får gärna vänta för min del!

Nu till något helt annat.
Om du gillar att baka matbröd måste du prova att baka på den torra surdegsjästen. Bröden blir så fantastiskt goda och de håller sig fräscha en vecka minst.
Sedan jag fick min Kitchen Aid har jag bakat två bröd varje vecka, just så mycket som går åt i vår lilla familj, och jag kommer aldrig mer köpa bröd. De första gångerna formade jag limpor som fick jäsa på plåten, men de blev så gigantiskt stora att jag nu gräddat dem i avlånga formar. Så håller jag koll på storleken.
Jag har använt lite olika mjöl, blandat som jag har lust till och efter vad jag har hemma, men basen är vetemjöl special fullkorn och en hemlighet är att degen knådas 15 minuter i maskinen.
Fru Söder tipsade på Instagram om att blanda i soltorkade tomater, pinjenötter och basilika, det ska jag prova nästa helg!
Kanske ska jag göra en variant av Jamie Olivers bröd och blanda i getost också?

Om en stund ska jag bjuda familjen på en efterrätt som Camilla, Millandantesign, tipsade om på Instagram och nu lämnar jag det vidare till er (hoppas det är ok, Camilla!):
Lägg hallon i botten på en pappersform, blanda 25 gr smält smör med 1/2 dl kokos med 0,75 dl mandelmjöl och 1/2 tsk bakpulver. Lägg blandningen över hallonen, grädda i 10-15 min. i 200 grader. Camilla fick 6 små pajer av detta, då får vi två var, som hon serverade med en klick grädde.
Låter gott, eller hur?

Ja, från att ha varit ganska sparsam med bakeri har jag på kort tid gjort mer än vad jag annars gör på ett år. Tror att all fin inspiration jag hittar på bloggar har stor del i det. Och den fina maskinen förstås!


Nu önskar jag oss alla en härlig (och frisk) första oktobervecka!
5 kommentarer:

 1. Hmm och jag som försöker skära ner på brödet, jag är annars en mackoman, lov love love liksom!
  Men jag bakade mer förr, bröd i min kitchen aid, kanske ska damma fram den, det var ett tag sen. å bra att kunna frysa in, och övriga i familjen äter ju så... :)
  Pst, klart du ska börja sticka hihi!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Jag har inte bakat med den torra bara med den färska. Ska använda formar nästa gång. Jag hann inte i helgen eftersom jag var ut hela dagen i går och idag har jag varit på handboll nästan hela dagen.

  Jättefina växter o bär du hittat på rundan. Annat objektiv är vi ganska många bloggare som önskar oss nu verkar det som. Synd att många är så dyra.

  Kramar till dig!

  SvaraRadera
 3. Kärleksörten är en vanlig som jag fått av en granne...har ingen aning om vad den heter, tyvärr. Kom ut till Rönninge en dag så kör vi en genomgång med kameran :-) Du är alltid välkommen.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 4. Vilka vackra bilder!!!

  Och bara kul att du delar receptet som sagt:)

  KRAM och fin vecka:)

  SvaraRadera
 5. Det är så härligt att ha fått följa med dig på din "bakresa" Lena. Minns när vi fann varandra där ute i bloggrymden, då pratade du om att du absolut inte kunde baka. Att det inte var din grej. Tänk så fel du hade. Det är visst din grej! Så bara baka på. :)

  Jag tycker att dina bilder är superfina Lena! Visst förstår jag att du längtar efter nya objektiv och vill lära dig mer men kameran och dess utrustning är bara en del av fotografi. Många tror att kameran och dess utrustning är det allra viktigaste, det mest avgörande för om en bild blir bra eller inte. Men så är det inte. Det är ett teamwork mellan dig och din kamera. Och utan känslan och "ögonen" för vad som gör en bra bild kvittar det hur bra utrustning du har. Och du har den känslan Lena. Kameran den gör det du ber den om, men det är du som gör grovjobbet. Och dina bilder är jättefina.

  Ha en bra start på den nya veckan!

  Kram Lotta

  SvaraRadera

Tack, fina du, för att du tänker om mitt inlägg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...