22 september 2012

Grå lördag


Jästprovning


Vad passar bättre en grå höstlördag än att baka?

Sedan maskinen kom in i mitt liv har vi inte köpt något bröd alls och det känns riktigt härligt.
Jag har bakat på torkad vetesurdeg tidigare, och igår när vi var och storhandlade hittade jag ytterligare en torrvariant, Bagarens jästmix och "färsk" surdeg på burk. Idag ska jag prova den färska och så kan jag jämföra vilken som funkar bäst.

Jag har tittat lite på jästkorgar, men tycker att 250-300 kronor är lite väl mycket för en sådan.
Är det någon av er som har erfarenhet av av dem, jäser bröden bättre i dem, eller handlar det bara om att bröden blir snyggare?

Nu önskar jag er en härlig lördag!



5 kommentarer:

  1. Har använt den mörka surdegen ett par gånger, på burk alltå. Blir ett fantastiskt bröd, jag vill iallafall inte köpa mer bröd. Ulrika

    SvaraRadera
  2. Hej Lena!
    Hoppas allt är bra!
    Frågade maken som bakar surdegsbröd och sköter om sin "mamma" i kylen som en bebis om jäskorgar.
    Han tycker att förutom att bröden blir vackra så jäser de upp bättre pga formen på korgen.
    Och jag håller med, vilken tv-kväll torsdag bjuder på! Vi följer dessutom slaviskt Masterchef Australia på TLC, så först såg vi det, sen de nya svenska programmen! Jag föredrar dock Masterchef framför alla, men Hela Sverige bakar ser lovande ut!

    Ha det bra!
    Kram Camilla

    SvaraRadera
  3. Kul med jästprovning. Jag ser verkligen fram emot att höra resultatet då jag precis har blivit inspirerad av dig att börja baka så fort jag frisknar till och orkar ta mig till affären för att köpa surdeg.
    Jag har aldrig provat jästkorgar, men min lillebror, storbakaren, köpte några förra vintern och jag tror, han är rätt nöjd. Han gör fantastiskt bröd iallafall. Han beställde korgarna från Tyskland för att få dem billigare, men jag vill minnas att han var tvungen att beställa en himla massa annat också för att det skulle löna sig. Och jag tror inte att han betalade mycket mindre än 2-300 SEK heller, men på den tiden fanns nästan inget att få i Sverige. Men med surdegstrenden går det ju snabbt med sortimentsutbudet...
    Lycka till med bakandet!

    SvaraRadera
  4. Här regnar det idag och internet har inte funkat förrän nu. Jag provade färska surdegen idag men blev besviken. Så lång tid för två bröd! Ganska platta blev de också. Goda visserligen men nja, jag vill nog prova annat om det ska bli fler surdegsbröd här. Jag vill gärna ha minst tre bröd på en bakning och höga fina limpor.

    I övrigt så har det varit en riktig innefixar dag. Tvättat, sorterat halsdukar, vantar o mössor, satt upp några fototavlor, bakat en paj...

    Kram

    SvaraRadera
  5. Jag är riktigt dålig på att baka, tyvärr.. önskar det vore tvärtom!! Jag bakar till kalas vi har här hemma men usch vad himla tråkigt det är, och ofta misslyckas jag och får slänga hälften, suck...

    Kraaaaaaaaaaaaam aka

    SvaraRadera

Tack, fina du, för att du tänker om mitt inlägg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...